Jest 209 produktów.
Bajra (Pennisetum glaucum) lub proso perłowe to ważne zboża nutria-zbożowe lub gruboziarniste. Bajra jest spożywana zarówno jako ziarno, jak i wykorzystywana na paszę. Bajra jest podstawową dietą w wielu stanach Indii. „Bajra ke Roti” jest ważną częścią kuchni indyjskiej w Radżastanie, Haryanie i innych częściach północnych Indii.
Ważąc średnio 175 000 jednostek ciepła Scoville (SHU), ta chili jest około 22 razy gorętsza niż najostrzejsze jalapeño. Pomimo ciepła, jego rdzeniowy smak pozostaje przyjemnie owocowy, z ziemistymi nutami i lekko pieprznym finiszem.
Ważąc średnio 175 000 jednostek ciepła Scoville (SHU), ta chili jest około 22 razy gorętsza niż najostrzejsze jalapeño. Pomimo ciepła, jego rdzeniowy smak pozostaje przyjemnie owocowy, z ziemistymi nutami i lekko pieprznym finiszem.
Czarny kokum (dziki mangostan) pochodzi z południowych Indii. Ma lekko słodko-kwaśny aromat i nadaje orzeźwiający kwaśny smak, podobny do tamaryndowca. Kokum można stosować do wzbogacania curry na bazie kokosa, zwłaszcza curry rybnych lub dań warzywnych, takich jak Okra lub Dal.
Nasiona gorczycy brunatnej mają ostry smak. Nasiona te są powszechnie używane do produkcji pełnego ziarna i wielu grubych odmian musztard. Coraz częściej brązowe nasiona zastępują czarne w kuchni indyjskiej.
Red Chilli Whole jest suszona na słońcu z najlepszych, ręcznie zbieranych, świeżych chilli. Whole Chilli jest nieodłączną częścią różnych potraw, takich jak Sambhar, Rasam, Kadhi Pakora, Biriyani, Madras Curry itp. Jest to dobre, aby dodać autentyczny kęs do każdego posiłku. Aby nawodnić, lekko upraż chili, umieść strąki w misce i po prostu zalej lekko schłodzoną przegotowaną wodą i dociśnij przez kilka minut. Nawilżone papryczki chilli można posiekać lub pokroić w paski i dodać do zup, gulaszu, sałatek, sals itp.
Nasiona kolendry, które w rzeczywistości są suszonymi owocami kolendry, są używane jako przyprawa. Zwykle używane zmielone nasiona kolendry mają pikantny, cytrusowy smak. Nasiona kolendry są szeroko stosowane w kuchni indyjskiej, bliskowschodniej i azjatyckiej. Całe nasiona kolendry są czasami używane do marynowania i solanek.
Twarde cukierki z cukru.
Gur (jaggery) to naturalny produkt z trzciny cukrowej. Jest w bardziej nierafinowanej formie niż cukier. Jest to brązowa surowa masa sacharozy, która nadaje jej kolor dzięki innym pierwiastkom występującym w stężeniu, takim jak popiół drzewny i bagassa. Jaggery jest zwykle wytwarzany z dwóch produktów, którymi są trzcina cukrowa i palma daktylowa. Proces wytwarzania gur jest łatwiejszy i wygodniejszy niż cukier i jest zdrowszy niż spożywanie cukru rafinowanego.