Aktywne filtry

Availability: Out of stock

Ta złożona mieszanka jest często używana w indyjskich curry i potrawach warzywnych w wielu częściach Indii. Wykorzystywany jest również w kuchni tajskiej i włoskiej.

Mieszanka ma pewne korzystne właściwości[4], a także poprawia smak i aromat potrawy, do której jest dodawana. Imbir jest szczególnie dobrze znany ze swoich właściwości trawiennych.

Idealnie pasta lub masala powinny być świeżo przygotowane przy użyciu kamienia szlifierskiego. Jednak ze względu na brak czasu i niedostępność kamienia szlifierskiego, do przygotowania pasty można używać miksera-szlifierki. Obecnie pasta dostępna jest również jako gotowa konfitura w wielu domach towarowych czy sklepach spożywczych.

Availability: Out of stock

Od pikantnych zup, przez słodkie chutney, po soki i napoje gazowane, tamaryndowiec to wszechstronny składnik używany do wzmocnienia smaku zarówno słodkich, jak i pikantnych potraw. Owoc pochodzi z drzewa tamaryndowca i jest otulony kokonem w strąkach nasion. Ma konsystencję daktylową i jest kruszony na pastę z tamaryndowca lub mniej rozcieńczony koncentrat z tamaryndowca. Owoce można również wydobyć ze świeżych strąków lub kupić w kawałkach. Jest kulinarną podstawą na Karaibach, w Indiach, Tajlandii i Meksyku.

Product added to compare.