HEERA GAŁKA MUSZKATOWA MIELONA JAVANTRY POWDER 50G
Indeks: HEE000265
20,00 zł
Brutto
Buława to przypominająca koronkę, wysuszona powłoka z gałki muszkatołowej. Ma słodki, łagodny smak gałki muszkatołowej i nadaje potrawom pomarańczowy, szafranowy kolor. Niewielka ilość dodaje zapachu i subtelnego smaku, szczególnie budyniom i sosom śmietankowym, a także curry i ogórkom kiszonym.
Czarny kardamon to popularna indyjska przyprawa, zwana badi elaichi lub kali elaichi, używana w wielu charakterystycznych daniach kuchni. Ma postać strąków nasiennych, które mają kolor od ciemnobrązowego do czarnego i nabierają dymnego smaku ze względu na sposób suszenia.
Super pikantne chilli można stosować w mieszance curry i sosie oraz w prawie każdym innym wolno gotowanym daniu, ponieważ smak chili wychodzi powoli. Przyprawę można stosować w szerokiej gamie curry, sosów, marynat, chutneyów i past.
Pieprz Cayenne to drobno zmielony proszek o odcieniach przypalonej pomarańczy i ceglastej czerwieni, z ciemniejszymi czarnymi i czerwonymi plamkami. Przyprawa ma ostry aromat, który pachnie słodko i lekko dymem. Puder jest lekko słodki z subtelnym wędzeniem i świeżym posmakiem czerwonej papryki.
Tamarynda to podobny do strąka owoc, który jest używany w kuchni południowo-wschodniej Azji i Indii. Ta Mokra Tamarynda jest zrobiona w 100% ze świeżej kwaśnej tamaryndowca. Jest bez pestek.
Chilli kaszmirskie jest mniejsze, bardziej okrągłe i mniej ostre, ale nadaje potrawie bardzo jaskrawoczerwony kolor. Są hodowane ze względu na wysoką trwałość koloru, ponieważ czerwienią wszystko, co jest w stanie wchłonąć kolor. Kaszmirska papryka w proszku jest mieszanką średniej jakości czerwonej papryki, najczęściej używanej do dań tandoori.
Papryka wędzona, często nazywana pimentonem lub wędzoną papryką hiszpańską, jest wytwarzana z papryki, która jest wędzona i suszona na ogniu dębowym. Ten proces nadaje czerwonemu proszkowi bogaty, wędzony smak. Możesz znaleźć tę wędzoną odmianę w wersji łagodnej, średnio ostrej i gorącej. Prawdziwy hiszpański ziele angielskie jest produkowany przy użyciu tradycyjnych technik i pochodzi z określonych obszarów w Hiszpanii, zgodnie z prawem Unii Europejskiej.
Tandoori masala to indyjska mieszanka przypraw składająca się z różnych przypraw; będzie zawierać kminek, kolendrę i kurkumę, ale może się nieznacznie różnić w zależności od przepisu, czasami wzywając do indyjskiej mieszanki przypraw garam masala.